Dat werkt vertrouwd

EMO

Nieuwbouw Losbrug 5

Na verscheidene referentiebezoeken besloot EMO om de opdracht voor de elektrische installatie t.b.v. Losbrug 5 aan TES Industrial Systems te gunnen.

Losbrug 5 is een 85 tons losbrug (de grootste ter wereld in zijn soort) en werd voor een belangrijk deel in Polen vervaardigd, zo ook de montagefase van TES, zo’n 60%; de overige 40% werd in Nederland op de Maasvlakte volbracht.

De hardware- en software engineering, paneelbouw en montage voorbereiding werden bij TES Industrial Systems in Oosterhout verricht. De software voor zowel de kraan- als de bunkerinstallatie is volledig in WinMOD getest.

De S7-400F PLC vormt het hart van de besturing van de losbrug, de motoren worden op hun beurt weer aangestuurd door frequentieomvormers uit de Sinamics range. Alleen het hijsvermogen is al goed voor ruim 3 MW. In totaal is ruim 7 MW aan vermogen geïnstalleerd. Verdeeld over drie elektrische ruimtes zijn ± 60 besturingspanelen geïnstalleerd. In totaal is zo’n 56 kilometer kabel aangelegd. “Kortom, een installatie waar men u tegen zegt”.

Losbrug 5 werd met succes in productie genomen en is goed voor een loscapaciteit van 10 miljoen ton per jaar.

De nauwe samenwerking met EMO en het vertrouwen dat hieruit is ontstaan heeft een vervolg gekregen in de ombouw van losbrug 4. De elektrische installatie van losbrug 4 wordt geheel vernieuwd; de basis voor deze nieuwe installatie vormt losbrug 5.